środa, 15 sierpnia 2012

Podstawowe informacje o marcepanie

Marcepan to słodka masa w której skład wchodzą głownie prażone i zmielone migdały oraz cukier i olej migdałowy. Pod wpływem temperatury (wystarczy nawet 40 stopni C) masa staje się plastyczna przez co często jest wykorzystywana do formowania ozdobnych kształtów dekoracyjnych.

Skąd wzięła się nazwa marcepan
Odwieczny zwyczaj polski nakazywał wypiekać smaczny i okazały kołacz weselny jako ciasto obrzędowe. Przybywający z Zachodu do Polski aptekarze zaczęli "wypiekać marcypany na uroczystości domowe Polaków".

Historia marcepanu 
Znana już w średniowieczu, przywędrowała do Europy prawdopodobnie razem z najazdami tureckimi, lecz spór o autorstwo przepisu toczą także między sobą Włosi i Węgrzy. Za europejską stolicę marcepanu uważa się położone w Niemczech miasto Lubeka. W przeszłości marcepan był bardzo popularny w całej Europie, ponieważ jest prosty do wykonania. Występował w wielu odmianach, twardy i miękki, różnokolorowy, z dodatkiem bakalii, w towarzystwie różnych owoców. Wyrabiano z niego również wyrafinowane produkty cukiernicze, jak np. szachy (zbitą figurę zjadał zwycięzca) lub znane z filmu Amadeusz Miloša Formana "sutki Wenery".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz