środa, 15 sierpnia 2012

Samodzielne przygotowanie marcepanu

Czasami do wypieków czy ciast potrzebujemy masy marcepanowej. Jeśli nie możemy jej kupić w sklepie naturalnie warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu marcepanu.

Niezbędne składniki:
- 240g migdałów (obranych lub w łupince)
- 240g cukru pudru
- 30 ml wody różanej można zastąpić 30 ml rumu, koniaku, likieru Amaretto
- łyżeczka aromatu migdałowego

Przygotowanie:
1. Jeśli posiadamy migdały w łupince należy je wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5-10 minut. Po kontakcie z wrzącą wodą skórka powinna łatwo zejść.

2. Suche i obrane migdały należy bardzo dokładnie zmielić np. blenderem. Masa powinna być idealnie gładka, lekko tłusta i łatwa w zgnieceniu.

3. Do zmielonej masy wsypujemy cukier puder, wlewamy 30 ml wody różanej lub alkoholu i 0,5 do 1 łyżeczki aromatu migdałowego i ponownie miksujemy.

4. Po dokładnym zmieleniu powinniśmy otrzymać 520g masy marcepanowej. Jeśli proporcje zostały odpowiednio przygotowane nie powinna być sucha, jeśli będzie zbyt sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej lub alkoholu.

Przechowywanie:
Masa może być przechowywana nawet przez 2 tygodnie w lodówce o ile zostanie szczelnie zamknięta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz